Het Rubenshuis

Laden Evenementen

De oude binnenstad ademt geschiedenis. Je vindt ze terug in eeuwenoude gevels in nauwe straatjes of op de imposante Grote Markt. Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum ter wereld dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort. In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bruist het leven in gezellige bruine kroegen en restaurants. Aan de oever van de Schelde kan je heerlijk uitwaaien.

 

In het hart van Antwerpen ligt het huis van Peter Paul Rubens, de wereldberoemde barokschilder uit de 16e en 17e eeuw. Al vierhonderd jaar lang zijn hij en zijn werk een bron van inspiratie en een referentie. En het gros van zijn werk ontstond in dit huis.

Zoals Rafael

Rubens was een fan van Rafael, de Italiaanse schilder. Het mag je dus niet verbazen dat Rubens in 1610, net zoals zijn voorbeeld, z’n eigen stadspaleis ontwerpt. Vlakbij de Meir, wat altijd al een gegeerd stukje stad was.

In dit huis maakt Rubens zijn meesterwerken, spelen zijn kinderen in de tuin en ontvangt hij zijn hoge, adellijke en zelfs koninklijke gasten. En ondertussen wordt er in het atelier druk gewerkt aan de schilderijen. Op zijn hoogtepunt, kon Rubens niet al het werk alleen aan en leidde hij een team van professionele kunstenaars.

Diverse functies

Het Rubenshuis is niet altijd als huis of museum gebruikt. Na Rubens’ dood verhuurt zijn tweede vrouw het pand aan het echtpaar Cavendish. Meneer en mevrouw Cavendish openen in de voormalige schilderswoning een populaire manege. Na het vertrek van de Cavendishen, verkopen de erfgenamen van Rubens het huis.
Midden 18e eeuw wordt het Rubenshuis verbouwd. Het woongedeelte maakt plaats voor nieuwbouw. Op het einde van de eeuw nemen de Fransen het pand zelfs als gevangenis in gebruik.

Het duurt tot 1937 voor de Stad Antwerpen het pand koopt en inricht als museum. De negen jaar die daarop volgen worden gebruikt om het Rubenshuis in zijn originele staat te herstellen. Twee onderdelen zijn nog wel originele stukken: het portiek en het tuinpaviljoen. Deze 400 jaar oude elementen werden onlangs gerestaureerd.

Ontmoet Rubens zelf

Als je het Rubenshuis bezoekt, word je niet alleen rondgeleid door zijn huis, langs zijn meesterwerken zoals Adam en Eva en zijn beroemde zelfportret. Maar evengoed langs werken van zijn getalenteerde en befaamde medewerker Anthony van Dyck en langs Rubens’ eigen verzameling kunst.

Nog niet genoeg gehad van de sfeer in het Rubenshuis na je bezoek? Het Mayer van den Bergh museum ligt op loopafstand en biedt een soortgelijke intieme sfeer waarin je van alle kunstwerken kan genieten. Om alle indrukken daarna te verwerken kan je heerlijk tot rust komen in de botanische tuin, die ook te vinden is in de Theaterbuurt.

Organizer

03 201 15 55

https://www.rubenshuis.be/nl

Het Rubenshuis

Venue

Wapper 9-11
Antwerpen, Antwerpen 2000 België