Snijders&Rockoxhuis

Laden Evenementen

In 2018 opende het vernieuwde Snijders&Rockoxhuis zijn deuren. Ooit waren dit de woningen van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox, kunstverzamelaar en vriend van Rubens en van de 17de-eeuwse schilder Snijders. Hun woningen zijn ware kunsttempels die helemaal de sfeer van 17de-eeuwse patriciërshuizen uitstralen. Na meer dan 400 jaar blijven ze getuige van een boeiend stukje Antwerpse geschiedenis.

Spilfiguren van de barok

Rockox en Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Beiden drukten hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad, Nicolaas als burgemeester, Frans als bedreven schilder van dieren en stillevens. Twintig jaar lang waren ze ook buren in twee aangrenzende patriciërswoningen in de Keizerstraat. Over de schouders van Nicolaas en Frans kijken we naar hun leefomgeving. Nicolaas en Frans hebben bovendien nog een patriciërsfamilie te gast, de Duarte’s. Zij verhandelden juwelen, maar het waren vooral hun muzikale talenten waarover tijdgenoten vol bewondering spraken. Om hun verhaal te vertellen heeft het Antwerpse museum Vleeshuis zijn expertise ter beschikking gesteld en instrumenten in langdurige bruikleen gegeven.

Nicolaas Rockox

Nicolaas Rockox (1560-1640) speelde vijftig jaar lang een belangrijke rol in het openbare leven van Antwerpen. Niet alleen had hij een voorname politieke functie, hij werd ook zeer gewaardeerd als humanist, oudheidkundige, mecenas, munt- en kunstverzamelaar.

Zijn fraaie collectie antiquiteiten en oude munten bezorgde hem Europese faam. Hij vertoefde in kunstenaarskringen en was goed bevriend met Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Frans Snijders; zijn buurman. Maar ook met de drukkers Jan en Balthasar Moretus onderhield hij goede contacten.

Het huis, dat hij in 1603 kocht, was een echte ontmoetingsplaats. Rockox besteedde erg veel aandacht aan de inrichting van zijn woning en tuin.

Frans Snijders

Frans Snijders (1579-1657) kon zich dankzij zijn goede reputatie als schilder van stillevens, dierstukken en jachttaferelen een patriciërswoning permitteren en werd zo de buurman van Nicolaas Rockox. Snijders ging in de leer bij Pieter Brueghel II en Hendrik Van Balen. Vermoedelijk verbleef hij twee jaar in Italië. In 1906, aan het begin van het Twaalfjarig Bestand, was hij terug in Antwerpen. Later ging hij samenwerken met Peter Paul Rubens en kreeg hij ook opdrachten uit Spanje en de Noordelijke Nederlanden.
Snijders experimenteerde met nieuwe thema’s. Hij werkte marktstukken uit, gaf stillevens een barokke toets en schilderde opmerkelijke dynamische jachttaferelen. Snijders werd vaak gevraagd door andere kunstenaars om stillevens en dieren in hun werken te integreren. Dat deed hij dus onder andere voor Rubens.

Organizer

32 (0)3 201 92 50

https://www.snijdersrockoxhuis.be/

snijdersrockoxhuis

Venue

32 (0)3 201 92 50

Keizerstraat 12
Antwerpen, Antwerpen 2000 België